sâmbătă, 20 octombrie 2012

Românce celebre: Ileana a României

Titulatura oficială a fost aceea de Alteţa Sa Imperială şi Regală Ileana, Arhiducesă a Austriei, Principesă de Habsburg - Toscana, Principesă a României, Principesă de Hohenzollern, însă istoria o cunoaşte mai simplu ca Ileana a României.



Născută la Bucureşti în 1909 (decedată în 1991, în Pennsylvania, SUA), Ileana a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria, arhiducesă de Austria prin căsătorie şi stareţă ortodoxă, sub numele de "Maica Alexandra".



Principesa Ileana a fost mătuşa regelui Mihai de Romania. Principesa Ileana se înrudea prin mama sa, regina Maria, cu familiile regale din Marea Britanie și Rusia. A fost o membră activă a mai multor fundaţii de caritate şi a trăit în exil o bună parte din viaţă. A fondat mănăstirea "Schimbarea la Faţă" din Ellwood City, Pennsylvania, SUA, unde este înmormântată.



Domniţa Ileana - cum o numeau apropiaţii - a fost fondatoarea şi preşedintele a unor organizaţii de cercetaşi ca Asociaţia Creştină a femeilor române, Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România etc. Principesa Ileana a deţinut brevetul de căpitan de cursă lungă, navigând mai mulţi ani cu yachtul „Isprava”, fiind singura femeie din România cu această calificare. A participat la diverse expediţii în Munţii Carpaţi.

Principesa s-a alăturat Bisericii Ortodoxe Române sub numele de Maica Alexandra, devenind stareţa mănăstirii cu hramul "Schimbarea la faţă" din Ellwood City, Pennsylvania, până la moartea sa în 1991. După căderea regimului Ceauşescu, Maica Alexandra a vizitat România în septembrie 1990, la vârsta de 81 de ani. Câteva luni mai târziu, la 21 ianuarie 1991, a murit la Spitalul St.Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a unor complicaţii survenite în urma fracturii bazinului, accident survenit chiar în chilia Mânăstirii unde a locuit de la început. Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951 iar în România în 2005 sub titlul Trăiesc din nou.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu